DIÁKÉLET ALAPÍTVÁNY

Támogasson, hogy támogathassunk! Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át!

Adószám: 18404478-1-05

NTP-TEHETSEG-23-0264
Elkezdődött új, komplex tehetséggondozó programunk

A 2023/2024. tanévben is folytatódnak tehetséggondozó programjaink. Az NTP-TEHETSEG-23-0264 azonosító szúmú pályázatunk 4 millió forint támogatásban részesült, így a tanév során egy komplex, több tehetségterületet érintő fejlesztést tudunk megvalósítani.

A pályázati program célja, hogy a kiválasztott diákok a saját tehetségterületükön (környezetvédelem, matematika, informatika, angol nyelv és történelem) a tehetséggondozó foglalkozások segítségével tovább fejlődjenek, ugyanakkor más, fontos kompetenciáik is alakuljanak (pl.: kommunikáció, együttműködés, problémamegoldás) az egyéb fejlesztő foglalkozások, valamint a közös produktum létrehozása során. További célja a programnak, hogy a tehetséggondozáson, a fejlesztésen túl közösségi élményt, kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget biztosítson (elsősorban a tábor alkalmával) a tehetséges diákok számára.

A közös produktum létrehozása során megtapasztalhatják a diákok a különböző tudományterületek összekapcsolódását, annak hasznosságát, fejlődhet kooperációs képességük, valamint bepillantást nyerhetnek más tudományterületek ismeretanyagába, módszereibe, ezáltal szélesedhet látókörük. Összességében érzékenyebbé, elkötelezettebbé válnak a környezetvédelem iránt.

A program során tárgyiasult alkotásként, produktumként egy kis kiadványt készítenek el a diákok. Ennek témája az emberi életformák vízre gyakorolt hatása. Azaz a környezetvédelmi területtel foglalkozó diákok kutatási eredményei, mérési adatai adják a tartalmi részt. Mivel a kiadvány kétnyelvű lesz (angol-magyar), így az angol nyelvi kompetenciák fejlesztésén túl a produktum létrehozásánál is megjelenik ez a tudományterület. A tehetséggondozó foglalkozások során a környezetvédelem és az angol nyelv egyébként is összekapcsolódik, mivel e két területen ugyanannak a 12 diáknak a fejlesztése történik majd. A környezetvédelmen belül eleve több tudományterület (biológia, kémia, földrajz) van jelen. A matematikában tehetséges diákok feladata lesz az adatelemzés, melynek informatikai alapjait, valamint a kiadvány szerkesztési feladatait az informatikai területtel foglalkozó diákok fogják elkészíteni. A történelem területén tehetséges diákok is a tehetséggondozó foglalkozások egy részében helytörténeti oldalról megközelítve, de ugyancsak foglalkoznak a víz témakörével. A kiadvány elkészítése során az egyes területek összekapcsolódva jelennek meg, így nemcsak elszigetelve, a saját részfeladataikat kell megoldaniuk a diákoknak, hanem együtt kell működniük a más területen dolgozókkal, bele kell látniuk az ő tudományterületükbe is, így a program végére abban is bővebb ismeretekkel rendelkezhetnek majd.

Szakköri formában 12 fő környezetvédelmi és angol nyelvi tehetséggondozó foglalkozásokon vesz majd rész. További 6-6 fő részvételével informatikai, matematikai és történelmi tehetséggondozó szakkör valósul majd meg. Mind a 30 diák számára pedig 20 órányi kompetencia fejlesztő, közösségformáló szakköri foglalkozás is megtartásra kerül.

A Balatonfenyvesi Ifjúsági Táborban tervezzük megvalósítani a tehetséggondozó tábort. Az egy hetes program során a diákok délelőttönként 3-3 órában egyrészt a saját tehetségterületükön vesznek részt fejlesztő foglalkozásokon, másrészt pedig vegyes csoportokban a közös produktum, a kiadvány összeállításának utolsó szakaszát valósítják meg. A délutáni időszakban, napi 4-4 órában részben közösségi, szabadidős tevékenységekben vehetnek rész a diákok, másrészt pedig a programot bemutató 2 perces kisfilm elkészítésére is ezen időszakban kerül majd sor.