DIÁKÉLET ALAPÍTVÁNY

Támogasson, hogy támogathassunk! Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át!

Adószám: 18404478-1-05

Partnereink
Programok
Szülőakadémia VII.

Időpont: 2019. október 9. (szerda) 17:00

Helyszín: Diósgyőri Gimnázium - díszterem

Téma: A kamaszokat nevelő szülők problémái

Előadó: Labancz Dániel klinikai gyermek- és ifjúsági pszichológus

 

Kiborító kamaszok - mi lesz vele, mi lesz velünk?

 

 

Azt mondják, hogy a "mai kamaszok" mások mint "mi" voltunk...

 

Ül a számítógép előtt, nyomkodja az okostelefont egyre. 15 évesen bulizni jár az éjszakába. Semmi nem érdekli, max a haverok. Csajok. Fiúk. Vagy még az sem... Hogy hogyan öltözködik. De sálat, sapkát mínusz tízben sem vesz fel. Kint van a hasa. Bokája. Dereka. Nem hord zoknit se. Állandóan csak vitatkozik. Mindent jobban tud. Vagy hisztizik, vagy dührohamot kap, ha valami frusztráció éri. Ja, a frusztrációtól egyenesen kivan. Nincs benne kitartás, otthon egy percet sem tanul, ha szólunk miatta, kiborul. Nem akar a családi programokon részt venni. Ha mégis valamiért hajlandó, végig a száját húzza. Kritizál feszt. Beszól. Szemtelen. Titkolózik. Iszik. Füvezik! És állandóan feszegeti a határokat!

 

Tényleg mások voltunk? Vagy ennyire megváltoztak a körülmények?

Mire van szüksége egy mai tizenévesnek? Miből tanul? Mi számít a jövője szempontjából? Hogyan érthetjük meg? Mi történik vele? És leginkább: hogy álljak én hozzá...?

Keressük meg magunkban is lázadó kamaszt, gondolkodjunk együtt és beszélgessünk ezekről - és bármiről, ami "róluk és rólunk" szól - a Szülőakadémia októberi alkalmán!

 

Az előadó:

Labancz Dániel klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus.

12 évet dolgozott a Vadaskert Gyermekpszichiátrián, elsősorban kamasz csoportokkal, a kórház élményterápiás részlegének egyik alapítója és vezető pszichológusa volt. Jelenleg szabadúszó, pszichoterápiás magánpraxisban kamaszokkal, fiatal felnőttekkel és családokkal dolgozik, terápiás- és tréningcsoportokat vezet. Az Élményakadémia Egyesület trénere, a Magyar Élménypedagógiai és Terápiás Egyesület ügyvezető igazgatója. Az élmény- és kalandterápia módszertanát a Semmelweis Egyetem által akkreditált képzésben oktatja, valamint a Károli Egyetem Pszichológia Intézetének megbízott oktatója, ahol pszichoterápiás alapkészségeket és klinikai pszichológiát tanít. Egyik fő szakterülete az ellenállás kezelése a csoportban, illetve a ”nehéz kamaszok” problémái.

 

A rendezvény az EFOP-1.3.5-16-2016-00828 számú pályázati programunk keretében kerül megvalósításra.

 

Facebook

Szülőakadémia VI.

Időpont: 2019. május 30. (csütörtök) 17:00

Helyszín: Diósgyőri Gimnázium - díszterem

Téma: A kamaszokat nevelő szülők problémái

Előadó: Molnár Marianna - klinikai szakpszichológus

 

Az idei tanév harmadik, egyben utolsó Szülőakadémia előadását tartjuk az iskola dísztermében. A februári előadás folytatásaként a kamaszokat nevelő szülők problémáiról lesz szó. Meghívott előadónk ismét Molnár Marianna klinikai szakpszichológus.

A rendezvény az EFOP-1.3.5-16-2016-00828 számú pályázati programunk keretében kerül megvalósításra.

  

Facebook

Szülőakadémia V.

Az EFOP-1.3.5-16-2016-00828 azonosító számú pályázati programunk keretében folytatódik szülőknek szóló tájékoztató, problémamegbeszélő sorozatunk. Minden tanévben egy diákokat és szüleiket érintő problémát, kérdéskört járunk körül, és évente három alkalommal, más-más formában gondolkodunk, beszélgetünk az adott témában.

A Szülőakadémia második évfolyamának második programjára 2019. február 6-án 16 órától kerül sor az iskola dísztermében.

 

Téma: Tekintély és lázadás otthon és az iskolában

Előadó: Molnár Marianna klinikai szakpszichológus

 

A témával kapcsolatos kérdéseiket előre is megírhatjátk az Alapítvány Fecebook oldalán lévő eseménynél hozzászólásban.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Facebook

Szülőakadémia IV.

Az EFOP-1.3.5-16-2016-00828 számú pályázati programunk keretében megvalósított Szülőakadémia sorozat II. évadának első eseményére 2018. november 15-én 16 órától kerül sor a Diósgyőri Gimnázium dísztermében.

 

Az idei év témája: Tekintély és lázadás otthon és az iskolában

 

Az első alkalommal egy gondolatébresztő, "vitaindító" fórumszínházi előadást láthatnak az érdeklődők. Az előadás Szophoklész: Antigoné című drámájának feldolgozásával járja körül a témát.

Az év során pedig a témában felmerülő kérdésekre, problémákra keressük a választ és a megoldást meghívott szakértők segítségével.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Facebook

Családi élet a XXI. században...

Tari Annamária pszichoanalitikus, pszichoterapeuta2018. április 20-án 17 órai kezdettel tartjuk a Szülőakadémia első évfolyamának harmadik előadását a Diósgyőri Gimnázium aulájában.

A digitális generációkkal kapcsolatos kutatások egyre inkább mutatják, hogy az online tér szerepet játszik az örömkeresés és az intimszféra átalakulásában. Az önbecsülés és önértékelés, az intimitáshatárok alakulása, az önreflektív igény is változóban van, mert az online tér nárcisztikus tulajdonságok tekintetében felülreprezentált. De az ilyen módon fokozódó nárcisztikus érzelmek az online tér „segítségével” erodálni kezdhetik az optimális énerőt, a holding képességét, növelhetik a szeparációs szorongást.

A mai generációk élete, gyerekkora, élményfeldolgozása és ismeretszerzése eltérő módon alakult és alakul most is. Mindez konfliktusokat is életrehív, melyeket jó lenne megérteni, hogy kezelni tudjuk őket.

Az emberi kapcsolatok nagyon fontosak továbbra is, de főleg, ha a realitásban is működnek.

A gyereknevelésben komoly szerepe van ma már az online térnek, de nem mindegy, hogy ez pozitív hozadékkal jár, vagy veszélyekkel terhes...

 

 Regisztráció: 16:30-tól az iskola előcsarnokában.

 

Facebook

Szülőakadémia II.

Az EFOP-1.3.5-16-2016-00828 azonosító számú pályázatunk keretében a 2017 novemberi első program folytatásaként kerül megrendezésre a Szülőakadémia programsorozat 2. része.

2018. február 7-én 16 órától a Diósgyőri Gimnázium Dísztermében Szathmáry-Király Orsolya tart előadást az internetfüggőségről, az internet és a közösségi médiák veszélyeiről.

A programon olyan kérdéseket járhatnak körül az érdeklődő szülők, hogy mire kell figyelniük, hogyan vehető észre, ha probléma van, mit tehetnek, kihez fordulhatnak segítségért?

Az eseményről Facebook oldalunkon is tájékozódhatnak. Hozzászólásban esetleges kérdéseiket előre is elküldhetik.

Minden érdeklődő szülőt szeretettel várunk!

Facebook

Szülőakadémia - 2017. november 15. (Diósgyőri Gimnázium)

Az EFOP-1.3.5-16-2016-00828 azonosító számú, Közösségek fejlesztése a Diákélet Alapítvány közreműködésével című pályázati programunk keretei között útjára indul a Szülőakadémia elnevezésű programsorazatunk.

A három éves programsorozat mindenegyes évében egy-egy aktuális probléma áll majd a középpontban, mellyel valószínűleg minden középiskolás korú gyermek szülője találkozott vagy találkozni fog majd. Az egyes témákat az év során három alkalommal megtartott rendezvényen dolgozhatják föl, beszélhetik meg az érdeklődők.

Az első év témája: Az internet, illetve a virtuális valóságban élés veszélyei, problémái; a hagyományos és az újabb kommunikációs technikák, valamint az azok eltéréséből adódó problémák.

2017. november 15-én 18 órai kezdettel egy problémafelvető, gondolatindító diákszínpadi előadás lesz az első program. Tasnádi István: Cyber Cirano című darabjából készült a Diósgyőri Gimnázium diákszínpadának előadása a "marioNETt".

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Szülőakadémia további rendezvényeiről a későbbiekben honlapunkon és az Alapítvány Facebook oldalán is tájékozódhatnak. A Facebook oldalon kérdéseiket is megírhatják a témával kapcsolatban.

​Facebook

Életút nagyrendezvény - 2017. november 15. (Diósgyőri Gimnázium)

Az EFOP-1.3.5-16-2016-00828 azonosító számú, Közösségek fejlesztése a Diákélet Alapítvány közreműködésével című pályázati program keretében 2017. november 15-én rendezzük meg az Életút nagyrendezvény elnevezésű programunkat.

A délelőtt folyamán a középiskolás korosztály áll majd a középpontban. A vendég előadók a felsőfokú továbbtanulási lehetőségekkel ismertetik meg a diákokat. Képzéstípusokról, szakmákról, gyakorlati lehetőségekről és mentor programokról tájékozódhatnak a fiatalok. Az egykori diákjaink közreműködésével megvalósuló fórumon pedig olyan karriertörténeteket ismerhetnek meg a tanulók, melyek a Diósgyőri Gimnáziumból indultak.

A koradélután már az általános iskolás korosztályé és szüleiké. Ők a középiskolai továbbtanulás lehetőségeivel ismerkedhetnek tájékoztatók és bemutató foglalkozások keretében.

Ezek után a középiskolás diákok szülei is tájékozódhatnak a felsőfokú tanulmányokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

A nap folyamán tehát már megvalósult és lehetséges életutakat ismerhetnek meg az érdeklődők, elsősorban a városrészhez, Diósgyőrhöz és Miskolchoz kapcsolódóan.

Minden érdeklődő diákot és szülőt szeretettel várunk!

Program:

  • 8.10 - 8.55: Bevezető előadás; A mentor program tájékoztatója középiskolás diákok részére
  • 9.05 - 10.45: Felsőfokú továbbtanulási tájékoztató diákok számára
  • 10.55 - 12.40: Életút (karrier) fórum
  • 13.00 - 15.00: Középiskolai továbbtanulási tájékoztató, bemutató foglalkozások általános iskolás diákok és szüleik számára
  • 16.00 - 17.00: Felsőfokú továbbtanulási tájékoztató szülők részére

 

​Facebook