DIÁKÉLET ALAPÍTVÁNY

Támogasson, hogy támogathassunk! Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át!

Adószám: 18404478-1-05

NTP-KKI-B-15-0265
Drámában tehetséges diákok tehetséggondozó programja

A 2015/2016-os tanév során az NTP-KKI-B-15-0265 számú pályázat keretében „Drámában tehetséges diákok tehetséggondozó programja” címmel valósítottunk meg 20 diákszínpados tanuló bevonásával egy projektet.

A 2015 novembere és 2016 júniusa között megvalósuló program során a tehetségazonosító foglalkozások után a diákok először egy 20 órás, általános kompetenciákat fejlesztő foglalkozássorozaton vettek részt. Ezt követően – egy ugyancsak 20 órás egységben – a speciálisabb színjátszó kompetenciákat fejlesztő foglalkozásokra került sor. Ezek után a konkrét színjátszó tréningek alkalmával már a színpadi munka előkészítése zajlott. Végül a projektmunka keretében megszülettek a színpadi előadások.

A három előadás mindenkinek lehetőséget biztosított a színpadra lépésre, ráadásul különböző munkamódszerekkel, más-más stílusban készülve, eltérő munkaformákkal való megismerkedésre is módot adott. A Stílusgyakorlatok című előadás Raymond Queneau azonos című műve részleteinek felhasználásával, kifejezetten diákszínpadi elemekre épülve készült. A Janne Teller novellája alapján született Miért? című előadás a diákok improvizációjából kialakítva dolgozta fel az igen aktuális, komoly témát. A Félreértések kabaréja pedig a 20-as, 30-es évek világát idézte fel két kabaréjelenet és egy zenés-táncos betét segítségével. Az előadásokat júniusban együtt is megtekinthették az érdeklődők.

A program során külső szakemberek is tartottak foglalkozást, így került sor mozgástréningre, személyiség- és tanulásmódszertani fejlesztésre, valamint egy szülői tájékoztatóra is.

2016. február 26-án egynapos szakmai úton vettünk részt. Budapesten nemcsak a Nemzeti Színház épületével, bizonyos kulisszatitkaival ismerkedhettünk meg, hanem a Szentivánéji álom című előadást is megtekintettük. Az egyik előadás tematikájához kapcsolódóan pedig a Miskolci Nemzeti Színház A nagy Gatsby című előadását is láthatták a diákok.

Ugyancsak a program vállalt eleme volt a 2016. április 15. és 17. közt megtartott 3 napos szakmai tábor, Szentléleken. Itt a szakmai tréningek és műhelyfoglalkozások mellett a közösségfejlesztésre is bőven nyílt lehetőség.

A pályázatnak köszönhetően szakmai könyvek, színházi felvételek dvd-i segítik majd a jövőben a diákszínpadi munkát. Az előadások fénytechnikai színvonalát pedig emeli, hogy a pályázat adta eszközbeszerzési lehetőség segítségével egy fénypulttal és modern ledes reflektorokkal gazdagodtunk.

Összességében sikeresen zárult a pályázati program. Minden eltervezett elemet megvalósítottunk, és az előadásokra kapott visszajelzések alapján valamennyi résztvevő diák egyénileg is fejlődött, mind a tehetségterület, mind a személyiség tekintetében. Mindemellett a közösségformálás terén is nagyot léptünk előre.

Facebook-galéria